Diagnosticat cu sindromul intestinului iritabil? Ce faci mai departe?
- Mihaela Acasandrei
- 18 iun. 2024
- 5 min de citit
Actualizată în: 19 iun. 2024
Ai primit diagnosticul de SII? În articol afli care sunt avantajele colaborării cu un dietetician pentru a ajunge mai rapid, mai eficient și în siguranță la o dietă adecvată, potrivită toleranței tale individuale.

În primul rând, să stabilim ce este Sindromul de Intestin Iritabil (SII) sau Sindromul Colonului Iritabil (SCI) și cum alimentația poate influența evoluția acestei afecțiuni.
Ce este Sindromul Intestinului Iritabil?
Care sunt simptomele Sindromului Intestinului Iritabil?
De ce apare Sindromul Colonului Iritabil?
Rolul alimentației în SII
Dieta Low FODMAP pentru managementul SII
Sindromul de Intestin Iritabil nu este doar „o durere de burtă”, este o afecțiune serioasă, care are criterii clare de diagnostic și poate beneficia cu succes de terapie medicală nutrițională, farmacologică, comportamentală, prin care se ia în considerare multidimensionalitatea și complexitatea bolii.
Natura fluctuantă a simptomelor SII - alternează perioade de remisie cu reactivarea simptomatologiei, pot să apară simptome noi, să fluctueze severitatea acestora- și caracterul cronic pot aduce multă frică, incertitudine, lipsă de predictibilitate în viața pacienților, afectând semnificativ calitatea vieții, mai specific:
a stării de dispoziției, anxietate/depresie,
percepția negativă a imaginii corporale asociate balonării persistente, a distensiei continue aproape a abomenului, în special în rândul femeilor care povestesc cum peste zi ajung să arate „de parcă sunt gravide în luna a 6-a”,
alienarea față de familie, prieteni, poate afecta viața sexuală,
productivitate redusă la locul de muncă, absenteism,
utilizarea unor strategii cu posibil impact negativ pentru a corecta simptomatologia (exces de cafeină, consum de tutun pentru a stimula tranzitul intestinal de exemplu),
frica constantă de a reveni simptomele, în special în momente critice sau evenimente publice care presupun stres accentuat (o ședință foarte importantă, o nuntă etc.),
frica de a călători, în unele cazuri și de a părăsi casa, în special la persoanele la care predomină episoadele diarice, nevoia urgentă de a merge la toaletă,
alienarea față de serviciile medicale (incertitudinea, diagnostice contradictorii, trivializarea simptomelor, recomandări nutriționale superficiale, uneori contradictorii, lipsa unei abordări holistice etc.).
Poate duce la burnout foarte ușor dacă nu apare la orizont o strategie coerentă care să îl ajute pe pacient să înțeleagă factorii declanșatori ai simptomelor
care sunt în controlul lui și care nu, pentru a reduce din nivelul de frustrare,
care să valideze simptomele, severitatea și impactul lor,
care să se concentreze pe ce anume să FACĂ pacientul, nu doar pe ce anume să EVITE. În special în ceea ce privește alimentația.
Lăsați nesupravegheați, pacienții sunt nevoiți să navigheze singuri prin regimuri complexe de restricție și reintroducere. Acest lucru îi expune riscului de a abandona complet terapia, de a implementa dieta într-un mod inadecvat din punct de vedere nutrițional sau de a rămâne pe dieta restrictivă pe termen lung, cu consecințe nutriționale, sociale și psihologice negative.
Cum te poate ajuta un dietetician dacă ai SII?
Aici colaborarea cu un dietetician autorizat poate contribui semnificativ la:
educația nutrițională specifică, în special dacă se impune inițierea unei diete Low FODMAP,
stabilirea unui plan de acțiune individualizat,
monitorizarea și ajustarea recomandărilor, atât de importante pentru a obține succesul terapeutic.
E nevoie de un munte de răbdare, resurse financiare, de timp, o abordare tip încercare-eroare, disponibilitate și implicare pentru a genera schimbările necesare.
Iar unii pacienți sunt deja obosiți - prin urmare e nevoie de o abordare mai gentilă, mai light, care să crească nivelul de încredere în proces și să sporească progresiv resursele în cazul în care trebuie intensificate măsurile dietetice.
Această stadializare a intervenției, în locul unei diete tipizate, poate împuternici pacientul și crește aderența la intervenția nutrițională. Claritate în cee ce privește durata și severitatea restricțiilor alimentare, inițierea cât mai rapidă a liberalizării dietei, pot și ele să influențeze pozitiv parcursul pacientului, în special dacă a primit recent diagnosticul de SII.
Rolul dieteticianului în managementul SII este pe deoparte de educator, cât și de detectiv
pentru a identifica declanșatorii simptomelor, respectiv
de a identifica din timp posibilele efecte adverse ale dietelor restrictive - carențe nutriționale, dezechilibre hormonale, comportamente alimentare inadecvate etc.
Nu doresc să glorific rolul dieteticianului în managementul SII sau să susțin că fără un specialist nu există controlul simptomelor. Nu este obligatoriu și uneori, lipsesc resursele indiferent cât de mare este nevoia de a apela la un astfel de specialist.
Întâlnesc și cazuri gestionate eficient, într-o manieră flexibilă, multidimensională, în care ținem legătura aproape exclusiv pentru screening-ul nutrițional. Sunt numeroase resurse de bună calitate în ceea ce privește dieta în sindromul intestinului iritabil, las aici un exemplu de încredere în lb. română: https://www.low-fodmap.ro/
Însă nu acestea sunt majoritare, din nefericire. Există multă neîncredere, dezinformare și multiple tentative în istoric de a controla din dietă simptomele care au făcut mai mult rău și au scăzut încrederea că se mai poate face ceva din alimentație. Sau sunt persoane nou diagnosticate, aflate la început de drum și care doresc să învețe din experiența unui dietetician, iar nu din propriile greșeli, pentru a gestiona SII. Pentru voi am scris acest articol.
Mesajele cheie sunt:
Să continui să cauți soluții echilibrate, să eviți extremele, iar dacă simți că nu te descurci pe cont propriu, caută sprijinul necesar pentru a depăși provocarea, dacă o intervenție nutrițională pe termen lung nu reprezintă o opțiune. Al doilea cel mai bun lucru este mai bun decât nimic.
Să acționezi cât mai devreme în vederea optimizării stilului de viață pentru managementul simptomelor - uneori adresarea la dietetician se face la ani distanță de la debutul simptomelor, care sunt mai grave, mai multe.
Să ai așteptări realiste de la colaborarea cu un dietetician - din păcate indiferent de recomandările și sfaturile practice, suportul oferit, povara schimbării sunt pe umerii pacientului. Găsești un partener în acest proces, dar munca tot tu o depui. De asmenea, simptomele se pot ameliora, însă nu există garanții că acestea vor dispărea complet sau pentru totdeauna.
Beneficiile trebuie cântărite mereu în raport cu riscurile dietelor de eliminare. Caută o abordare cât responsabilă, flexibilă, bazată pe monitorizarea îndeaproape a simptomelor pentru a înțelege natura lor și a ajunge cât mai devreme la o listă de alimente sigure pentru tine, cât mai diversă, pentru a limita riscurile restricțiilor severe.
Dacă lucrezi deja cu un dietetician, te încurajez să comunici cu acesta, să fii cât mai deschis, să îi aduci la cunoștință dificultățile pe care le ai, nu doar reușitele. Pentru că de acolo va porni schimbarea. Stabilește un interval în care să se răspundă la mesajele tale dacă se oferă asistență sau poate sesiuni 1:1 mai scurte în care să se abordeze punctual unele subiecte, deoarece uneori poate fi dificil ca răspunsurile să fie prompte. Pacientul are un dietetician, însă un dietetician are zeci de pacienți. Am menționat aceasta deoarece unii pacienți se simt jenați sau descurajați să scrie, să nu deranjeze, iar planificarea este soluția pentru ambii parteneri în această călătorie către un intestin fericit.
Echilibru, răbdare și multă acceptare îți doresc. Iar dacă ai fost diagnisticat/ă cu sindromul de intestin iritabil sau nu mai știi ce să faci pentru a reduce disconfortul, putem discuta telefonic gratuit 5-10 minute.
Dacă vei primi toate răspunsurile și vei rezona cu mine, îți spun de acum că sunt încântată să lucrăm împreună!
© Mihaela Acasandrei-Poroh, Nutriționist-Dietetician Autorizat
Programări: 0752 369 355 | nd.acasandrei@gmail.com
Comments